ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΜΥΛΙΑ

August 19, 2014 at 2:35 pm

 Η Ανατολική Ρωμυλία σήμερα ανήκει στην Βουλγαρία. και εκτείνεται από τη Φιλιπούπολη ως τις ακτές του 0Εύξυνου Πόντου.

Την Ελληνικότητα της Ανατολικής Ρωμυλίας κανείς δεν μπορεί να την  αμφισβητήσει. Μαρτυρούν άλλωστε για αυτό οι 600.000 ελληνικός πληθυσμός, οι 5 μητροπόλεις, οι 113 κεντρικές εκκλησίες, τα 100 παρεκκλήσια, τα 10 μοναστήρια, τα 66 σχολεία με 8.000 περίπου μαθητές και 186 δασκάλους και τα ανώτερης παιδείας Ζαρίφειο διδασκαλείο, Ελληνικό Παρθεναγωγείο και Μαράκλειος Σχολή. Πλούσια ήταν η συμβολή της στα Γράμματα, στις Τέχνες στον Πολιτισμό. Ήθη και Έθιμα πανάρχαια Θρακικά και Ελληνικά διασώζονται μέχρι τις μέρες μας.

Με το όνομα Ανατολική Ρωμυλία ή Ρουμυλία ονομάστηκε επίσημα η περιοχή της Βόρειας Θράκης από τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) με την οποία και μετετράπηκε η θρακική αυτή περιοχή σε αυτόνομη επαρχία υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου τηςΟθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η συνθήκη προέβλεπε χριστιανό κυβερνήτη που θα οριζόταν με την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και των Μεγάλων Δυνάμεων. Την εσωτερική τάξη θα διασφάλιζε τοπική εθνοφρουρά από ντόπιους πολίτες. Κυβερνήτης ορίστηκε ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Βουλγαρίας.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1885 με την σύμφωνη γνώμη του Αλέξανδρου η Βουλγαρία κήρυξε την ενωση της με την επαρχία. Η Τουρκία δεν αντέδρασε, η Ρωσία εκδήλωσε την αντίθεση της αποσύροντας τους αξιωματικούς της από τον βουλγάρικο στρατό. Η Ελλάδα κήρυξε επιστράτευση. Η Σερβία κήρυξε πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας με την απαίτηση να της δοθεί ένα κομμάτι της Ρωμυλίας, αλλά ηττήθηκε στην μάχη της Σλίβνιτσα 17 Νοεμβρίου 1885. Ο Βουλγάρικος στρατός προέλασε στην Σερβία αλλά συμφωνήθηκε ανακωχή όταν η Αυστροουγγαρία απείλησε να μπεί στον πόλεμο στο πλευρό της Σερβίας. Μετά τον πόλεμο η συνθήκη του Βουκουρεστίου 3 Μαρτίου 1886 επανέφερε τα προπολεμικά Σερβοβουλγαρικά σύνορα και αφησε την Ανατολική Ρωμυλία και την Βουλγαρία ενωμένες.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στα πλαίσια της δημιουργίας Βουλγαρικού εθνικού κράτους, εγιναν διωγμοί Ελλήνων που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανταλλαγή πληθυσμών και την μεταφορά στην Ελλάδα των Ελλήνων της Αν.Ρωμυλίας. Περίπου 370000 Ελληνες πέρασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ενώ πάρα πολλοί παρέμειναν στην Βουλγαρία.

Απο την παράσταση “ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ” χοροί απο την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ.

Απο την παράσταση “ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΛΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ” χοροί απο την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ.

Leave a reply

required

required

optional