Χορευτική Ομάδα

Το χορευτικό τμήμα ήταν το πρώτο που λειτούργησε στον σύλλογο από την ίδρυσή του και συνεχίζει να υπάρχει. Ατομα ολων των ηλικιών, από 6 εως  70 ετών πλαισιώνουν τις χορευτικές ομάδες σε ένα σύνολο 400 ατόμων.

Η πρώτη παράσταση της χορευτικής ομάδας εγινε το καλοκαίρι του 1994 στο κάστρο της καλαμάτας με τον τίτλο «ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» όπου ολες οι ομάδες  χόρεψαν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το 2007 παρουσιάσθηκε στο κάστρο η παράσταση με τον τίτλο «ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», με χορούς από την Αν.Ρωμυλία, Καππαδοκία, Ικονιο, Κύπρο, Βόρεια Ηπειρο, Μικρά Ασία, Πόντο. Η εκδήλωση πλαισιωνόταν από βιντεοπροβολές που αναφέρονταν στις χαμένες πατρίδες.

Το 1999 παρουσιάσθηκε στο κάστρο η παράσταση με τον τίτλο «Ω ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΜΑ ΜΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟ..». Ηταν μια παράσταση αφιερωμένη στη θάλασσα με χορούς και τραγούδια από το Αιγαίο και το Ιόνιο.

Το 2004 παρουσιάσθηκε στο κάστρο η παράσταση με τον τίτλο «…ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΛΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ…», χοροί και τραγούδια μέσα από τα κείμενα των ξένων περιηγητών .

Το 2007 παρουσιάσθηκε στο κάστρο η παράσταση με τον τίτλο « Σ΄ΕΝΑ ΖΕΫΜΠΕΚΙΚΟ ΠΙΑΣΜΕΝΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ». Η ιστορία του ζεϋμπέκικου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο οι παιδικές ομάδες με το τέλος της περιόδου τον Ιούνιο παρουσίαζαν την δουλειά της χρονιάς μέσα απο μία παράσταση. Οι παραστάσεις αυτές ήταν εμπλουτισμένες με θεατρικά δρώμενα.

Χαρακτηριστικές ειναι:

«ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΙΑΝΑΝ ΓΕΡΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ…»

«Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΒΓΑΖΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟ»

Εκτός απο την Καλαμάτα η χορευτική ομάδα συμμετείχε ολα αυτά τα χρόνια σε εκδηλώσεις σε χωριά και πόλεις της Μεσσηνίας και σε διάφορα Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών όπως στου Ζωγράφου και του Αργους.

Το 1999 εδωσε παραστάσεις στην Μπάνια Λουκα και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στα πλαίσια των ανταλλαγών της Ελληνοσερβικής φιλίας.

Το 2001 εδωσε παράστάσεις σε ολες τις μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας μετά απο πρόσκληση των Ελληνικών κοινοτήτων της χώρας.

Εκτος από τις χορευτικές παραστάσεις, ο σύλλογος εκανε και φιλολογικές βραδυές όπως το αφιέρωμα στον ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΟΛΙΤΗ πατέρα της λαογραφίας.ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ