“Τα παιδία παίζει”-παιδικά παιχνίδια απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

August 16, 2014 at 8:56 am

Οι Ελληνες πάντα έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν. Εκείνο ομως που πρέπει να τονίσουμε  είναι ότι τα παιχνίδια των αρχαίων έρχονται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα.

Τα παιχνίδια στην Ελλάδα ήταν συνυφασμένα με την ψυχαγωγία μέσω της οποίας επιτελούσαν και κοινωνικό ρόλο. Τα μικρά παιδιά παίζοντας συμμετείχαν στα κοινά και έπαιρναν αποφάσεις, όφειλαν να υπακούουν τους κανόνες του παιχνιδιού και αποδέχονταν το αποτέλεσμα της νίκης ή της ήττας.

Μέσω του παιχνιδιού αναπτύσσονται διάφορες ικανότητες οπως η ελευθερία βούλησης και επιλογής, η αποδοχή αρχηγού, η εμπιστοσύνη στον συμπαίκτη, η οξυδέρκεια, η προσπάθεια για νίκη, η ομαδικότητα, η εναλλαγή του ρόλου.

Αν μελετήσει κάποιος το παιχνίδι εδω και 4000 χρόνια θα διαπιστώσει ότι οι ανθρωποι έπαιζαν για να ξεφύγουν απο την μοναξιά τους, να αποδράσουν απο την κουραστική καθημερινότητα. Δεν μας μένει παρά να συμφωνήσουμε ότι ο ανθρωπος δεν είναι πλήρης παρά μόνο όταν παίζει. Είναι γνωστό απο τον χώρο της ψυχολογίας, της λαογραφίας αλλά και της ιστορίας ότι η παιδική ηλικία είναι η πλέον συντηρητική και δεν επιδέχεται εύκολα αλλαγές. Αυτή η συντηρητικότητα εχει διαφυλλάξει απαράλλακτα, ως κιβωτός, πολλά απο τα αρχαία παιχνίδια μέχρι σήμερα.

Τα παιχνίδια ήταν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Στην βρεφική ηλικία είχαν κουδουνίστρες, θήλαστρα, κουμπαράδες και μικρά πήλινα ομοιόματα ζώων. Στην ηλικία των 6-8 χρονών έπαιζαν το παιχνίδι Αμαξίς που σήμερα διατηρήθηκε με την ονομασία αμαξάκι ή καροτσάκι. Αλλα παιχνίδια  που φτάνουν μέχρι σήμερα ήταν η αιώρα – κούνια, οι κύβοι – ζάρια, οι πλαγγόνες – κούκλες, η ακινητίνδα– ακίνητος ή στρατιωτάκια ακίνητα, αποδιδρασκίνδα – κρυφτό, απόρραξις ή ανακρουσία – τόπι, διελκυστίνδα, κολλαβίζειν – μπίζ, μοσκίνδα – μακριά γαϊδούρα, σχοινάκι, μυϊνδα – τυφλόμυγα, ποδόσφαιρο.

Δείτε πως παρουσίασε τα παιδικά παιχνίδια απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ στην παιδική παράσταση που εγινε στο Θέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας  στις 29-5-2004 με τον τίτλο “Τα Παιδία Παίζει…”

 

Για να δείτε ολόκληρη την παράσταση “Τα παιδία παίζει…” πρέπει να πάτε στο μενού στο πάνω μέρος ¨χορευτικές ομάδες” – “παιδικές παραστάσεις” – “τα παιδία παίζει”.

Leave a reply

required

required

optional