ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΕΓΚΛΗΜΑ και ΤΙΜΩΡΙΑ

November 28, 2013 at 4:39 pm

“ΕΓΚΛΗΜΑ και ΤΙΜΩΡΙΑ” το διασημότερο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα 534359_10151852812997740_1975829369_n“ΜΕΘΕΞΗ” στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Η πρεμιέρα την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 9:30. Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά απο 3 -12-2013 εως 12-12-2013 στις 9:30 εκτός του Σαββάτου 7-12-2013 στις  8:30 το βράδυ.

Το έργο θέτει διαχρονικούς προβληματισμούς σχετικά με το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, την υπέρβαση της ηθικής προς όφελος του προσωπικού συμφέροντος, τη θυσία του ενός για την σωτηρία των πολλών, την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας, το δικαίωμα του ανθρώπου να είναι κριτής και δήμιος, την ενοχή, την τιμωρία, την κάθαρση.

Ο Ντοστογιέβσκι σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της λεγόμενης κλασικής λογοτεχνίας και το έργο του αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα. Οι ήρωες, όλοι λίγο-πολύ θύματα των στερεοτύπων και των συνθηκών διαβίωσης της εποχής, βασανίζονται από τη φτώχεια, τη μιζέρια, τις αρρώστιες, την άθλια ζωή. Ο Ρασκόλνικοφ ΄(ο ήρωας του έργου) δεν μπορεί να αντέξει αυτή την ιδέα και αποφασίζει να ”λύσει” το πρόβλημα. Αλλά διαλέγει τον λάθος τρόπο σκοτώνοντας μια γριά τοκογλύφο και οι συνέπειες θα είναι τεράστιες… Ο σκοπος δεν αγιαζει πάντα  τά μέσα. Ο Ρασκάλνικωφ βασανίζεται από τύψεις καί ζητά την τιμωρία γιά αύτοκάθαρση.

Ολοι οι ήρωες του έργου – ο δαιμονικός Ρασκόλνικοβ,η υπέροχη Ντούνια Ρομάνοβνα, ο τραγικός Μαρμελάντοβ, η μαρτυρική Σόνια,  η βασανισμένη Πουλχερία Αλεξάντροβνα, ο σατανικός Πορφύρης Πετρόβιτς, , ο λάγνος Σβιντριγκάιλοβ, ο ανέμελος Ρεζουμίχιν, η τραγική Κατερίνα, ο πονηρός και ύπουλος Λούζιν  – όλοι τους διαχρονικοί ανθρώπινοι τύποι, ζωντανεύουν μέσα απο τις σελίδες του βιβλίου και στέκονται μπροστά μας, είτε έξαλλοι είτε θλιμμένοι είτε σαρκαστικοί είτε απογοητευμένοι είτε τραγικοί.

Leave a reply

required

required

optional