Κωνσταντινούπολη 2012

Το  χορευτικό τμήμα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΚΛΜΚ), βρέθηκε από 30-8-2012 εως 2-9-2012 στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ όπου πήρε  μέρος στο Φεστιβάλ παραδοσιακών – λαϊκων χορών στα πλαίσια της Ελληνοτουρκικής Φιλίας. […]

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον δήμο BESIKTAS της Κωνσταντινούπολης. Στο φεστιβάλ από την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης τα χορευτικά ¨ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ¨ , ¨ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΙΑ¨  και ο ¨ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ¨.

Το απόγευμα του σαββάτου 1-9-2012, το χορευτικό του ΚΛΜΚ  συναντήθηκε με το αντίστοιχο Τουρκικό στο κεντρικό πάρκο της Besiktas. Εκεί τα δύο χορευτικά γνωρίστηκαν, φωτογραφήθηκαν, αντάλαξαν απόψεις και στο τέλος πιασμένοι ολοι μαζί χόρεψαν σε τούρκικους ρυθμούς. Μία ομάδα Τούρκων μουσικών με νταούλια και ζουρνάδες επαιζαν έντονες μελωδίες. Οι χορευτές του ΚΛΜΚ γρήγορα προσαρμόστηκαν και δημιουργήθηκε μία πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.Στη συνέχεια τα δύο χορευτικά, το ΚΛΜΚ και το Τούρκικο ξεκίνησαν για τον χώρο που θα γινόταν το φεστιβάλ με μιά ελεύθερης μορφής παρέλαση. Μπροστά οι σημαίες – ελληνική και τούρκικη – μαζί με τα λάβαρα των συλλόγων, με τους μουσικούς να παίζουν συνεχώς και πίσω τα χορευτικά με τις  παραδοσιακές φορεσιές. Την ελληνική σημαία κρατούσε ο ΙΩΝΑΣ ΚΛΑΔΗΣ και το λάβαρο του συλλόγου κρατούσε ο ΑΙΓΕΑΣ ΚΛΑΔΗΣ. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση και πολλοί απ΄αυτούς ακόλούθησαν ανάμεσα στους χορευτές. Η απόσταση που κράτησε η παρέλαση ήταν περίπου 1 χιλιόμετρο μέχρι να φτάσουν στο χώρο της παράστασης.

Στο χώρο της παράστασης περίμεναν τα υπόλοιπα χορευτικά. Η πλατεία που γινόταν η εκδήλωση ήταν δίπλα στον Βόσπορο με την υπέροχη θέα την ασιατική πλευρά της Πόλης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ελληνικό εθνικό ύμνο και τον αντίστοιχο τουρκικό.


Το κάθε χορευτικό είχε να παρουσιάσει μιά βιντεοπαρουσίαση της πόλης του και του συλλόγου και ένα χορευτικό πρόγραμμα 12 λεπτών. Πρώτο χορευτικό που ανέβηκε στην σκηνή ήταν το ΚΛΜΚ. Μετά από την βιντεοπαρουσίαση της πόλης μας της Καλαμάτας, αλλά και του συλλόγου μας οι χορευτές παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με λαϊκούς χορούς. Το Χασάπικο, το Ζεϋμπέκικο, το Συρτάκι και ο Ζορμπάς με τους ήχους του μπουζουκιού και την άψογη γεμάτη κέφι εκτέλεση του προγράμματος ξεσήκωσαν τους θεατές. Τα κοστούμια των χορευτών τα είχαν επιμεληθεί ο καθένας μόνος του, με μόνο κοινό στοιχείο το ασπρο – μαύρο. 

Ηταν για όλους μας μια υπέροχη εμπειρία.