Κυπριακοί χοροί.

August 18, 2014 at 3:57 pm

 

Η χορευτική ομάδα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ εχει εντάξει στα προγράμματά του καιNVE00028 χορούς απο την Κύπρο.

Οι κυπριακοί χοροί και τραγούδια, γέννημα και θρέμμα του ίδιου του λαού, διαμορφώθηκαν ανάλογα με τον τρόπο ζωής των κατοίκων, τη γεωγραφική θέση, τα ήθη και έθιμα και φυσικά τα κατά καιρούς ιστορικά γεγονότα.

Οι κυπριακοί χοροί και τραγούδια αποτελούν ένα ζωντανό μουσικό ρεπερτόριο σε όλες τις κοινωνικές και γιορταστικές εκδηλώσεις της κυπριακής υπαίθρου, σε γιορτές, σε πανηγύρια και κυρίως κατά την τετραήμερη διαδικασία του γάμου. Εκεί επικεντρώνεται το μεγαλείο της κυπριακής λαογραφίας και έβρισκαν κατά κανόνα την πλήρη τους εφαρμογή.

Όποιος εξετάζει το λαϊκό πολιτισμό της Κύπρου μπορεί να διαπιστώσει με την πρώτη ματιά τις βυζαντινές καταβολές και τις επιδράσεις από την γειτονική Μικρά Ασία και την κυρίως Ελλάδα. Οι βυζαντινές καταβολές είναι ιδιαίτερα αισθητές στις λεγόμενες «φωνές» που αποτελούν και το χαρακτηριστικό μουσικοποιητικό είδος του Κυπριακού μουσικοχορευτικού ρεπερτορίου. Ο ποιητάρης της Κύπρου βασισμένος στις βυζαντινές κλίμακες, στην ποιητική του ικανότητα, στη φωνή του θα δημιουργήσει μια τεράστια ποικιλία μελωδιών «σκοπών», που όλες βασίζονται στη βασική φωνή της «ίσιας», εκφράζοντας έτσι τη χαρά και τον πόνο, εξυμνώντας τον έρωτα και τη λεβεντιά.

Οι καταβολές αυτές δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την κίνηση, το ύφος και τη μορφή του χορού. Έτσι συναντάμε κοινά στοιχεία με χορούς του Ελληνικού νησιωτικού χώρου (μικρασιατικά παράλια, νησιά και πόλεις του Αιγαίου, Ιόνια νησιά) καθώς και με περιοχές της κυρίως Ελλάδας, από την οποία η Κύπρος δεχόταν μεγάλη επίδραση τόσο στην τέχνη όσο και γενικά σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.

Το ΚΛΜΚ παρουσίασε Κυπριακούς χορούς για πρώτη φορά το 1997 στο κάστρο της Καλαμάτας στην παράσταση “ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ” εκτοτε συχνά παρουσίαζε σε διάφορες εκδηλώσεις αντίστοιχο πρόγραμμα οπως στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ το 2009.

Leave a reply

required

required

optional