…και κύκλους πλέκουν και χορεύουν.

August 19, 2014 at 9:35 am

Στις 20 Ιουλίου 1998 το ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ παρουσίασε την παράσταση “…και NVE00030κύκλους πλέκουν και χορεύουν.” Μια χορευτική παράσταση μέσα απο τα κείμενα των ξένων περιηγητών στην Ελλάδα τον 18ο και 19ο αιώνα.

 

 

 

***********************************************************************************************************

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ λαογραφικο 30002

Η πρώτη ουσιαστική γνωριμία της Ευρώπης με τον Ελληνισμό έγινε μέσα απο τα κείμενα των περιηγητών. Ως τότε το ενδιαφέρον των ξένων πριοριζόταν στα λείψανα του αρχαίου κόσμου. Για την σύγχρονη Ελλάδα έδιναν μια φευγαλέα, θολή και κάπως παραποημένη ματιά.

Ο ΙΗ΄αιώνας είναι η εποχή του διαφωτισμού και η Ευρώπη κατέχεται απο μιά ψυχολογία εξωστρέφειας. Η περιέργεια, η περιπέτεια, η ανάγκη για νανέωση των αρχαιολογικών ερευνών, το πάθος για γνώση οδήγησε πολλούς ξένους σε μακρινά ταξίδια. Σ΄αυτήν την κίνηση η Ελλάδα παίρνει πλούσιο μερτικό. Για τους Ευρωπαίους είναι η κοιτίδα ενός πανάρχαιου πολιτισμού και οι κατοικοί της ενσαρκώνουν το ιδεώδες της ¨φυσικής αγνής ζωής¨. Δεν αναφέρονται μόνο στα λείψανα των μνημείων του αρχαίου κόσμου. Για λαογραφικοπρώτη φορά η προσοχή των ξένων ταξιδιωτών στρέφεται με ενδιαφέρον στο σύγχρονο Ελληνισμό.

Δεν υπάρχει πλευρά του ελληνικού βίου που να μην φωτίζεται απο το πλήθος και την ποικιλία των ειδήσεων των περιηγητικών χρονικών. Το τοπίο, ο ανθρωπος και η επικαιρότητα συνθέτουν ενα συναρπαστικό πανόραμα. Απο το πλούσιο αυτό υλικό μπορούν να αντλήσουν στοιχεία για μελέτες όλοι οι κλάδοι της έρευνας: ιστορία, γεωγραφία, αρχαιολογία, εμπόριο, γράμματα, τέχνες κ.λ.π. Και κυρίως η λαογραφία χάρη στις αναρίθμητες πληροφορίες για ήθη και έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, χορούς, ενδυμασίες, δεισιδαιμονίες και για κάθε λογής εκδηλώσεις του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Στα χρονικά των ταξιδιωτών ανακαλύπτουμε με εκπληξη πληροφορίες απρόσμενες που δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη πηγή, ντοκουμέντα που ερμηνεύουν γεγονότα, αλλά και φωτίζουν το βίο του ελληνικού λαού.

λαογραφικο 40003λαογραφικο 50003

 

Leave a reply

required

required

optional