ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ

May 1, 2013 at 6:00 pm

Στο Πλατύ, ενα μικρό χωριό , 16 χιλιόμετρα βορειδυτικά της Καλαμάτας, γίνονται κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου ScanΓεωργίου , ιππικοί αγώνες. Το εθιμο εχει τις ιστορικές ρίζες του στα τελευταία χρόνιο της Τουρκοκρατίας γύρω στα 1800.

Λέγεται – κατά την παράδοση – οτι στους αγώνες επαιρναν μέρος κυρίως εφηβοι οι οποίοι γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως εφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την ανεξαρτησία που μόλις είχε αρχίσει στα βουνά της Μεσσηνίας και πολύ πρίν υψωθεί στη Μονή της Αγίας Λαύρας η Σημαία του ξεσηκωμού. Οι εμπνευστές των ιππικών αγώνων για να εξαπατήσουν τους Τούρκους, ισχυρίζονταν οτι οι αγώνες είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και γίνονταν την ημέρα του πανηγυριού του χωριού του Αγίου Γεωργίου. Η παραδοση ακόμη μας λέει επ’ ευκαιρία της γιορτής και των ιππικών αγώνων, μαζεύονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και ανταλλάσσανε απόψεις για την καλύτερη διεξαγωγή του αγώνα. Για να κάνουν μάλιστα πιο αλληθοφανές τον ισχυρισμό, οτι οι αγώνες είχαν αποκλειστικά θρησκευτικό χαρακτήρα, απένειμαν ως επαθλο, στον πρώτο νικητή ίππο μία κουλούρα – ζυμωμένη με αλεύρι, αυγά και ζάχαρη – που την αθλοθετούσε το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, προς τιμήν του οποίου γίνονταν οι αγώνες.

Μετά την απελευθέρωση ως ιστορικό πλέον έθιμο, συνεχίστηκαν και συνεχίζονται οι ιππικοί αγώνες με έπαθλο την κουλούρα μέχρι το 1910. Απο το 1910 εως το 1927 με την φροντίδα της εκκλησίας καθιερώθηκαν τρία έπαθλα. Για τον πρώτο νικητή ενα ρολόϊ, για τον δεύτερο ενα χαλινό και για τον τρίτο η ιστορική κουλούρα. Το ρολόϊ ήταν προσφορά των ομογενών απο την Αμερική με καταγωγή απο το Πλατύ.

Απο το 1927 μέχρι τον πόλεμο του 1940 τους ιππικούς αγώνες τους ανέλαβε υπο την προστασία του το Υπουργείο Γεωργίας, που μαζί με την Φίλιππο Ενωση, τους αθλοθετούσε κάθε χρόνο με το ποσό μέχρι 50.000 δραχμές. Εδώ πρέπει να σημειωθεί , οτι στα χρόνια της κατοχής το ιστορικό αυτό έθιμο δεν σταμάτησε. Οι ιππικοί αγώνες γίνονταν πάντοτε στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, παρ’ όλους τους κινδύνους και τον τρόμο του πολέμου.

Απο τότε οι ιππικοί αγώνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα την ίδια πάντοτε μέρα και στον ίδιο χώρο, στον ιππόδρομο – εναν χωμάτινο φαρδύ δρόμο που ξεκινάει απο το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και φτάνει στα πρώτα σπίτια του χωριού –  με την συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών. Τα τελευταία χρόνια οι ιππικοί αγώνες  εχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον με την συμμετοχή αλόγων απο μεγάλα ιπποδρόμια, γιαυτό το λόγο γίνονται περισσότερες φορές μέσα στον χρόνο οπως τον δεκαπενταύγουστο.

Δείτε πιο κάτω φωτογραφίες απο τους αγώνες το 1929 – 1930 – 1931 αλλά και απο πράσφατους αγώνες, οπως επίσης και ενα βίντεο απο τις ιπποδρομίες στις 15- Αυγούστου 2007. Kάνοντας κλικ επάνω στις φωτογραφίες μπορείται να τις δείτε σε μεγέθυνση.

Scan12 Scan6 Scan7 Scan8 Scan9 Scan10 Scan11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scan13

 

 

 

 

 

 

 

 

ScanScan4ScanScan1Scan2Scan3Scan5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply

required

required

optional